Hej’t al heurt? editie #4

Beste Noabers,

De media berichten weer over een stijging van de hypotheekrente.
Reden tot paniek of een zoveelste golfbeweging?

De afgelopen maanden hebben we veel mogen vermelden dat de hypotheekrentes licht aan het dalen zijn. Nu zien we ook dat deze langzaam weer beginnen te stijgen.
Reden tot paniek zien we niet, de afgelopen jaren zien we de rente namelijk maandelijks schommelen en wisselen verhogingen en verlagingen mekaar af.
Kijkend naar de afgelopen 20 jaar is de hypotheekrente laag, maar ervaren mensen hem als hoger door de extreem lage rentes die we hebben gezien tussen 2017 en 2022.

Waarom gaat de rente dan nu weer omhoog?

Centrale banken verhogen hun beleidsrentes om inflatie onder controle te houden, wat uiteindelijk kan leiden tot hogere hypotheekrentes. Hoewel de stijgingen momenteel relatief klein zijn met stapjes van 0.05% tot 0.10%, is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke verdere stijgingen in de toekomst. Zodra één bank verhogingen doorzet, zien we de andere banken vaak snel volgen.

Helaas hebben ook wij geen glazen bol en blijft het lastig om te vertellen of de rente langere tijd blijft stijgen of straks toch weer daalt. Wel willen we onze Noabers meegeven dat naast de rente, ook verduurzaming en ‘groene hypotheken’ toekomstig een steeds grotere rol gaan spelen in de betaalbaarheid van de maandlasten. Veel banken geven namelijk extra duurzaamheidskorting of een extra lening ten bate van verduurzaming. Er zijn zelfs al partijen die geen hypotheek verstrekken als het energielabel hoger ligt dan energielabel C.

Wijzigt je rente of is er een verhuizing op handen, dan informeren we je graag over alle relevante randvoorwaarden en mogelijkheden die geldvertrekkers in Nederland aanbieden, zodat jij de beste keuze kan maken!

Nieuwsgierig geworden naar wat dit voor jou betekent? We maken graag tijd voor je om te kijken welke kansen en mogelijkheden er zijn!

Tom van Buuren, 05-03-2024