Hej’t al heurt? Huizenprijzen

Beste Noabers,

Als financiële Noaber begrijpen we hoe belangrijk het is om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, of het nu gaat om lokale evenementen of economische trends. En één van de meest relevante onderwerpen voor ons is natuurlijk de huizenmarkt en de prijzen van woningen.

Stijgende huizenprijzen in Nederland

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat de huizenprijzen in Nederland in de afgelopen jaren gestaag zijn gestegen. De vraag naar woningen blijft hoog, terwijl het aanbod beperkt is. Dit heeft geleid tot een sterke concurrentie tussen potentiële kopers en daarmee tot hogere prijzen.

Invloed van corona op huizenprijzen

Een andere factor die invloed heeft gehad op de huizenmarkt is uiteraard corona. Aanvankelijk werd verwacht dat deze pandemie zou leiden tot dalende huizenprijzen, maar het tegenovergestelde bleek waar te zijn.

De lage rentestanden hebben ervoor gezorgd dat veel mensen juist nu willen investeren in een eigen woning. Daarnaast hebben veel mensen tijdens de lockdowns hun prioriteiten heroverwogen, waarbij ze meer waarde hechten aan een comfortabel en ruim huis.

Daarnaast heeft het thuiswerken ervoor gezorgd dat de behoefte aan een fijne woonomgeving groter is geworden. Dit heeft geleid tot een toename van de vraag naar woningen met bijvoorbeeld een extra werkkamer of tuin.

Regionale verschillen

Het is belangrijk om te vermelden dat er regionale verschillen zijn. Terwijl sommige gebieden enorme prijsstijgingen hebben gezien, zijn andere gebieden relatief stabiel gebleven.

Als we kijken naar de woningmarkt in Overijssel in januari is de gemiddelde huizenprijs € 3037,- per vierkante meter en is er gemiddeld met 12,95% overboden. De gemiddelde huizenprijs is in 2023 1,4 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. In het laatste kwartaal van 2023 was de prijs echter wel weer hoger dan een jaar ervoor.

Tips voor  noabers die een huis willen kopen

Je wilt natuurlijk het beste uit je investering halen en slimme keuzes maken op de huizenmarkt. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:

  • Bepaal je budget: Zorg ervoor dat je realistisch bent over wat je kunt veroorloven en laat je niet verleiden door woningen die boven je budget liggen.
  • Verken verschillende gebieden: Overweeg niet alleen de grote steden, maar kijk ook naar andere regio’s die mogelijk meer betaalbare opties bieden.
  • Schakel één van ons in: Wij kunnen voor je berekenen wat je kan lenen, zodat jij opzoek kan naar jouw droomhuis.

Nieuwsgierig geworden naar wat dit voor jou betekent? We maken graag tijd voor je om te kijken welke kansen en mogelijkheden er zijn!

Jeanine Hodes, 08-02-2024