De TamTam van Tom & Tom:
Hoe plaats je een goed bod op een koopwoning?
Beste Noabers,
Welkom bij de TamTam van Tom & Tom.
In deze blog gaan wij, Tom Kolner en Tom van Buuren, jullie op de hoogte houden van het reilen en zeilen op ons kantoor en krijg je een kijkje in de keuken bij Zandstra Financieel Advies.
Hoe plaats je een goed bod op een koopwoning?
Het plaatsen van een goed bod op een koopwoning is niet langer alleen gebaseerd op de waarde van het huis zelf. Als potentiële koper wil je er zeker van zijn dat je een goed bod plaatst, waarmee je de concurrentie voor blijft en toch een eerlijke prijs betaalt voor je droomhuis. Dit betekent dat je moet weten wat je financiële mogelijkheden zijn en wat je bereid bent te betalen voor de woning.
In dit artikel bieden we een aantal handige tips die je kunnen helpen bij het plaatsen van een goed bod.
1. Doe je huiswerk
Een goede tip om een goed bod te plaatsen is om eerst een realistische waarde van het huis te bepalen. Dit kan worden gedaan door het vergelijken van vergelijkbare woningen in de buurt en door inzicht te krijgen in de marktprijzen. Kom je hier zelf niet uit, schakel ons en/of een aankoopmakelaar in om te sparren!
2. Ken je financiële mogelijkheden
Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van je eigen financiële mogelijkheden voordat je een bod plaatst. Stel jezelf vragen als: Hoeveel kan ik lenen, wat wil ik maximaal uitgeven aan de woning en wat zou een acceptabele maandlast zijn?
3. Wees flexibel met voorwaarden
Naast het bieden van een goede prijs, kun je ook overwegen om flexibel te zijn met voorwaarden. Denk hierbij aan de opleverdatum, eventuele ontbindende voorwaarden of het overnemen van bepaalde zaken in de woning. Ook hier geldt, laat je wel goed informeren over de mate van flexibiliteit die je kan geven, zodat wij de beste geldverstrekker en diens voorwaarden kunnen voorleggen!
4. Zorg voor een persoonlijke touch
Een persoonlijk bericht aan de verkoper kan soms het verschil maken. Vertel waarom je geïnteresseerd bent in de woning en waarom je denkt dat jij de juiste koper bent. Ben je bang dat er veel concurrentie is met een soortgelijk bod? Plaats het huisnummer in het bod of bedenk een ludiek bedrag. Dit geeft gespreksstof en zorgt er wellicht voor dat jouw bericht net meer blijft hangen dan die van de concurrentie.
5. Laat zien dat je bent voorbereid
Sluit je bij ons de hypotheek af, dan kunnen wij een ‘financiële check’ uitvoeren en uitlichten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Dit geeft de verkoper zekerheid dat je kan voldoen aan de verplichtingen.
Dit document heeft al vaker de doorslag kunnen geven aan een verkoper en is soms zelfs belangrijker dan het hoogste bod. De verkoper wil namelijk op zijn beurt zekerheid hebben dat hij niet met dubbele lasten blijft zitten en dat de verkoop soepel verloopt.
Nieuwsgierig geworden naar wat dit voor jou betekent? We maken graag tijd voor je om te kijken welke kansen en mogelijkheden er zijn!
Tom van Buuren, 18-04-2024