Hej’t al heurt? Hoe werken schadevrije jaren

Beste noabers, 

Schadevrije jaren, iedereen kent het, maar hoe werkt het nou precies? Tom Kolner legt dit uit. 

Schadevrije Jaren: Hoe werkt het precies?

Iedereen die een voertuig wilt verzekeren heeft ermee te maken, schadevrije jaren. Maar wat zijn schadevrije jaren? Hoe werkt het precies? Hoe bouw je schadevrije jaren op en hoe raak je ze kwijt? Wij merken dat er vaak onduidelijkheid over dit onderwerp is en dat er veel vragen over zijn.

Wat zijn schadevrije jaren?

De naam zegt het eigenlijk al. Een schadevrij jaar is een jaar waarin je geen schade hebt geclaimd op je autoverzekering. Het idee hierachter is dat mensen die geen schade claimen op de verzekering worden beloond en mensen die wel schade claimen deels zelf de consequentie dragen.

Hoe bouw je schadevrije jaren op?

Wanneer je een autoverzekering afsluit, begint het opbouwen van schadevrije jaren. Elk jaar dat je geen schadeclaim indient, wordt beschouwd als een schadevrij jaar en wordt toegevoegd aan je totale aantal schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe groter de korting die je kunt krijgen op je premie. Het maximum is echter 15 schadevrije jaren. Op de polis tellen de jaren wel door, maar ook al heb je 40 schadevrije jaren, bij één schade val je terug naar 10 schadevrije jaren.

Hoe verlies je schadevrije jaren?

Bij het claimen van een schuldschade val je 5 schadevrije jaren terug. Als je 15 schadevrije jaren hebt val je dus terug naar 10 en bij 0 schadevrije jaren kun je zelfs terugvallen naar -5.

Een schuldschade is een schade die niet te verhalen is op de verzekering van een tegenpartij. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Tegen een paaltje aanrijden;
  • Tegen een ander voertuig aanrijden;
  • Een aanrijding met een zwakke verkeersdeelnemer;
  •  

Er zijn een paar uitzonderingen wanneer de schade niet te verhalen is, maar het claimen van de schade ook niet ten koste gaat van de schadevrije jaren:

  • Stormschade;
  • Diefstal;
  • Ruitschade;
  • Aanrijding met wild.

Waarom zijn schadevrije jaren belangrijk?

Schadevrije jaren zijn belangrijk omdat ze een directe invloed hebben op de hoogte van je autoverzekeringspremie. Verzekeringsmaatschappijen gebruiken het aantal schadevrije jaren als een maatstaf voor het beoordelen van het risico dat een verzekerde met zich meebrengt. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager het risico voor de verzekeringsmaatschappij en dus hoe lager je premie zal zijn.

Hoe kan je schadevrije jaren behouden?

Als je toch een ongeluk krijgt, overweeg dan goed of het de moeite waard is om een schadeclaim in te dienen. Als de schade klein is en je het zelf kunt betalen zonder je verzekering te gebruiken, kan het verstandig zijn om dit te doen om je schadevrije jaren te behouden. Er is ook altijd nog de mogelijkheid om de schade achteraf alsnog voor eigen rekening te nemen. Het volledige schadebedrag moet dan binnen een half jaar na het uitkeren worden terugbetaald aan de verzekeringsmaatschappij. Of dit de moeite waard is, is per schadegeval verschillend. Neem contact met ons op als je hier vragen over hebt.

Conclusie

Schadevrije jaren zijn een cruciale factor bij het bepalen van je autoverzekeringspremie. Door geen schadeclaims in te dienen, kun je schadevrije jaren opbouwen en profiteren van lagere premies.

Nieuwsgierig geworden naar wat dit voor jou betekent? We maken graag tijd voor je om te kijken welke kansen en mogelijkheden er zijn!

Tom Kolner, 13-5-2024